Articles

Κορωνοϊός και Κύηση

 

Δεν φαίνεται να υπάρχει μέχρι τώρα αύξηση της θνητότητας στα νεογνά, ενδομήτρια ή μετά την γέννηση.

Μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο 2020, αναφέρει πως δεν υπάρχει συσχέτιση της πανδημίας CoVid19 με νοσηρότητα των νεογνών. Ο ερευνητής Asma Khalil, MD, (St George's University of London) επισημαίνει μια μικρή αύξηση των νεογνικών θανάτων στο πρώτο 4μηνο του 2020 σε σχέση με το τελευταίο 4μηνο του 2019 (16 έναντι 4). Όμως αυτό ίσως να οφείλεται στη διστακτικότητα των εγκύων να προσέλθουν στο εθνικό σύστημα υγείας (πχ σε μειωμένη κινητικότητα του εμβρύου, φόβος προσβολής από λοίμωξη κορωνοϊού). Συγκεκριμένα καμία από αυτές τις άτυχες γυναίκες δεν βρέθηκε θετική στον κορωνοϊό κατά τον τοκετό και τη λοχεία, όπως και η μελέτη του πλακουντιακού ιστού ήταν χωρίς φορτίο CoVid19.

covid-pregnancy


 

 

Δεν φαίνεται να υπάρχει μέχρι τώρα αύξηση της θνητότητας στις έγκυες γυναίκες

 

 

Όσο αφορά τις ίδιες τις έγκυες που αποτελούν μία ιδιαίτερη ομάδα υψηλού κινδύνου ανάπτυξης ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού, τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν ότι η νόσος σε αυτές έχει την ίδια κλινική πορεία όπως στους άλλους ασθενείς.

Ενώ, αν και τα περιστατικά που εχουν ερερυνηθεί είναι λίγα, φαίνεται ένα σημαντικό ποσοστό των εγκύων γυναικών που μολύνονται με τον CοVid19 να είναι ασυπτωματικές.

Στην επιδημία  H1N1, πριν 10 χρόνια, οι έγκυες γυναίκες εμφάνισαν πολλαπλάσιο κίνδυνο νοσηλείας λόγω επιπλοκών του αναπνευστικού καθώς και αυξημένη θνησιμότητα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό.

Επιπλέον, κατά τις επιδημίες SARS και MERS μελέτες με μικρό αριθμό ασθενών έδειξαν ότι οι έγκυες που προσεβλήθησαν χρειάστηκαν, σε μεγάλο ποσοστό, νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας και υποστήριξη της αναπνοής, ενώ η θνησιμότητα έφτασε το 40%.

emvolio-covid

Διανύοντας το τελευταίο 4μηνο της χρονιάς, δεν φαίνεται πως θα έχουμε διαθέσιμα εμβόλια για τον CοVid19. Πόσο μάλλον αυτά που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στις αρχές του επόμενου έτους θα αφορούν τις προ μηνών εκδοχες του RNA του ιού και όχι τις πρόσφατες μεταλλάξεις του.

Τα δεδομένα για την επιδραση του κορωνοϊού στις έγκυες μπορεί να αλλάξουν μπορεί και όχι. Εφόσον βρισκόμαστε σε κατάσταση πανδημίας, το σωστό είναι να ακολουθούμε τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας χωρίς σκεπτικισμό.

Και εφόσον η γνωριμή πια χειμερινή επιδήμια της γρίπης ΗΝ πλησιάζει, ας μην αμελήσουν να προφυλαχτούν οι ομάδες υψηλού κινδύνου με τα εμβόλια που ήδη υπάρχουν γιατί μια ταυτόχρονη υπερλοίμωξη από διαφορετικούς ιούς θα κάνει λογικά τα πράγματα πιο ανεξέλεκτα. 

29/08/2020

Σχέδιο «Ελευθερία»  (Update)

Το εμβόλιο προς το παρόν δεν συστήνεται στην κύηση. Για γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, θα πρέπει να αποκλείεται η κύηση πριν τον εμβολιασμό, ενώ οι γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας θα πρέπει να αποφεύγουν την κύηση για τουλάχιστον 2 μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Σε περίπτωση τυχαίας κύησης μετά την πρώτη δόση του εμβολίου, ο εμβολιασμός ολοκληρώνεται μετά τον τοκετό. Το εμβόλιο δεν ενέχει κίνδυνο λοίμωξης για την επίτοκο ή το έμβρυο και δεν συστήνεται η διακοπή της κύησης. Ωστόσο, χρειάζεται παρακολούθηση της εγκύου για τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Τέλος, το εμβόλιο δεν πρέπει να χορηγείται κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

17/12/2020

STAY-SAFE

ΝΕΟ---> CoVid19 <---ΝΕΟ

covid-19

 
Ιατρικά θέματα

Antonios Sanozidis MD | PhD, Obstetrics & Gynecology, Thessaloniki

Αντώνιος Σανοζίδης, Γυναικολόγος Μαιευτήρας, Διδάκτορας ΑΠΘ, Θεσσαλονίκη

 

Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος.

Copyright 2012